Herfst, virussen liggen weer op de loer

Buiten sporten in het Schoorlse Herfst Bos
Kom lekker buiten sporten in het Schoorlse herfstbos.

Maar geen paniek, sporten is goed voor je weerstand!

Met flinke herfstbuien, wind en kou liggen de virussen weer op de loer. Iedereen loopt weer te snotteren. Maar waarom krijgt de ene persoon 3 keer per winter een griepje en komt een ander ervan af met een snotneus?


Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig sporten minder vaak ziek zijn. Waarom dat zo is, daar zijn de wetenschappers het niet geheel over eens. Uit het ene onderzoek blijkt dat sporters meer witte bloedcellen hebben en het andere onderzoek juist weer niet. Het ene onderzoek laat meer antistoffen zien en het andere onderzoek juist weer minder. De resulaten zijn dus niet eenduidig.

Maar regelmatig bewegen helpt virussen op afstand houden aldus infectioloog Jaap van Dissel, hoogleraar interne geneeskunde in Leiden. Dat heeft te maken met een aantal factoren.
Wie regelmatig sport verbetert zijn lichaamsfuncties. Je lijf is sterker en dat kan net het verschil maken of je ziek wordt of niet. Je lichaam is beter in herstellen, je longen ventileren beter en je neusslijmvlies bevochtigt de lucht beter die naar je longen gaat.


Let op, dit geldt voor mensen die regelmatig sporten. Als je heel zwaar traint (meer dan 7-10 uur duursport in de week), dan is de kans juist groter dat je verkouden wordt. Zoveel trainen is een aanslag op je lijf. Je stresshormonen nemen dan (tijdelijk) toe en die onderdrukken het immuunstysteem.


Dus ben je deze herfst verkouden, ga dan gewoon lekker sporten met een lage intensiteit. Het zal je goed doen en je herstel bevorderen. Doe niet te gek, luister naar je lichaam. Als je daarentegen koorts hebt, is het beter om een aantal rustdagen in te lassen en eerst goed te herstellen.
bron: http://www.volkskrant.nl/archief/is-sporten-goed-voor-je-weerstand~a3396182/

Author: Sanne Lassche

Even voorstellen, mijn naam is Sanne. Ik woon samen met Robin, Elin, Isabel en onze twee Vizsla’s in Schoorl. Na de geboorte van Elin besloot ik dat het roer om moest en dat ik in beweging moest komen. Ik heb mezelf beloofd dat ik nooit meer naar een sportschool hoef, dus sindsdien sport ik meerdere keren per week buiten. Lekker naar het bos of het strand. Voor de Fitmaker verzorg ik de marketing en schrijf ik zo nu en dan een blogje.