Wat snaaidagen je vertellen
Heb je weleens last van een snaaidag? Zo’n dag dat je alles eet wat los en vast zit, en waar je later een beetje spijt van hebt.
Ik sprak van de week een cliënte en ze begon gelijk te vertellen over de twee dagen die de afgelopen week niet zo goed waren gegaan. En dat terwijl ze zo goed op dreef was, maar opeens sloeg het om.
“Het gaat zo goed Sanne, maar dan heb ik twee dagen dat het me niks meer kan schelen en dan eet ik alles op wat er in huis is”.
Ze vindt het zelf heel lastig, ze is zo goed bezig om haar voeding en leefstijl aan te passen. Ze gebruikte termen als slap, verslaving en kinderlijke ongeremdheid. En nog een hoop negatieve oordelen over zichzelf.
We hebben er samen van een paar kanten naar gekeken.
Alles wat ze die ‘snaaidagen’ heeft gegeten heeft ze normaal ook in huis. Die zakken nootjes staan normaal ook in de kast. Waarom kunnen ze normaal gedoseerd gegeten worden en nu niet?
Dat heeft te maken met impulscontrole. Ook wel je zelf beheersing of wilskracht genoemd. Impulscontrole zorgt ervoor dat je maat weet te houden of dat je op je tong bijt als je een flauwe opmerking wilt maken. Of dat je met alleen brood de warme bakker uit loopt als er geen koekjes op je lijstje staan.
Impulscontrole is een proces in de hersenen dat sterk wordt beïnvloed door slaap stress en beweging. Met mijn cliënte ging ik na wat er de dagen voorafgaand aan de snaaidagen had gespeeld. En daar waren ze alle drie: ze zat niet lekker in haar vel, ze had stress. Daardoor had ze slecht geslapen en vervolgens was ze te moe geweest om voldoende te bewegen.
Haar woorden van ‘slap’ en ‘kinderachtig’ komen zo in een ander daglicht te staan. Ik denk zelfs dat de snaaidagen een mooi signaal kunnen zijn die uitnodigen om anders met de stress om te gaan.
Ik zal een ander voorbeeld geven. We zien vaak bij cliënten die voor Personal Training komen dat ze rugpijn krijgen als ze last van stress hebben. Die pijn is natuurlijk heel vervelend, maar keer op keer is het een signaal om op jezelf te passen en rustiger aan te doen. In die gevallen voorkomt de vervelende rugpijn misschien wel dat je uiteindelijk overspannen raakt, of erger.
En zo mag ze dus ook naar de snaaidagen kijken. Ze zijn niet meer dan een uitnodiging om de dagen die eraan vooraf gingen te bekijken en dingen anders te doen.
Een paar laatste adviezen die ik haar meegaf:
Hoeveel je ook gesnoept heb, eet ook nog de gezonde dingen. Zo behoud je in elk geval de goede nieuwe gewoonte die je aan het creëren bent.
Wees mild voor jezelf. Veranderen gaat met vallen en opstaan, en zoals gezegd is het niet simpel een kwestie van ‘gewoon sterk zijn’
Spreek een voornemen hardop uit. Bijvoorbeeld ” Als ik morgen wakker word, dan ga ik me weer focussen op gezond eten”. Door de implementatie-intentie (de als…dan zin) uit te spreken is de kans van slagen groter.
Als huiswerk gaan we aan de slag met het trainen van impulscontrole en het omgaan met stress. En zo zie je dat voedingscoaching meestal niet gaat over wat er op je bord ligt.