Skip to main content

Starten na de vakantie

Voor veel mensen is de zomervakantie weer voorbij. Je bent lekker weg geweest en hopelijk heb je flink genoten. Vakantie is vaak een tijd van uiteten, luieren en jezelf net wat meer permitteren dan thuis.

Het kan dan ook lastig zijn om thuis je gezondere leefstijl weer op te pakken. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje om je leefstijl van voor de vakantie op te pakken of om sowieso een wat gezonder ritme te vinden.

Plan je beweegmomenten. Zet je sportmomenten in de agenda en geef ze prioriteit. De kans dat je dan gaat is veel groter.
Plan gezonde voeding. Plan aan het begin van de week wat er allemaal op het menu komt te staan, welke tussendoortjes je wilt eten en welke boodschappen je nodig hebt. De kans op snacks bij de benzinepomp en afhaalpizza wordt zo veel kleiner.
Maar doe niet te gek. De vakantiekilootjes moeten weg, of je wilt nu echt fitter worden en gezonder leven. Supergoed allemaal, maar doe niet te gek. Een hongerdieet, of van nooit sporten naar 3 keer 10km hardlopen in de week zijn geen goed idee. Geef jezelf de tijd. Een gezonde leefstijl daar heb je de rest van je leven wat aan, en doelen die daar bij horen hoef je niet in een paar weken te bereiken.
Koop eens wat nieuws. Als je nieuwe kleren koopt wil je die vaak de eerst volgende geschikte gelegenheid aan. Zo werkt dat ook met sportkleding. Koop een paar nieuwe sportschoenen of een nieuw shirt, je zult zien dat je niet kunt wachten om je nieuwe aanwinst uit te proberen.
Samen sta je sterk. Je kunt natuurlijk samen gaan sporten, wat een goed idee is, maar als dat niet haalbaar is kun je ook een appgroepje beginnen met medestanders. Houd elkaar in de groepsapp op de hoogte of je bent wezen sporten en hoe het met je voeding gaat. Een ouderwetse stok achter de deur, maar in een modern jasje.
Voel je niet schuldig. Heb je de afgelopen vakantie het er flink van genomen, of heb je een hele periode niet zo goed voor jezelf gezorgd? Voel je niet schuldig. Gebeurd is gebeurd. Daar verander je niks meer aan. Wees lief voor jezelf en pak nu de draad weer op.
Doe het met plezier. Ga je wat aan je leefstijl veranderen, of weer verder waar je voor de vakantie gebleven was? Houd voor ogen dat wat je met plezier doet je veel langer vol kunt houden. Kies dus een sport die je leuk vindt en kies gezond eten dat je lekker vindt. Een gezonde leefstijl moet natuurlijk geen straf zijn.
Hoe eerder hoe beter. Alle goede voornemens beginnen morgen, of volgende week maandag… En dan beginnen ze natuurlijk nooit. Doe er vandaag wat aan. Ga vandaag weer naar je normale sportles, of kook gezond. Dan kun je de rest van de week inplannen. Hoe eerder je na de vakantie de draad weer oppakt des te makkelijker het is.

Heb je een steuntje in de rug nodig om in beweging te komen na een lange tijd? Bij De Fitmaker bieden we diverse korte trajecten. Zo start in september het 12 weekse traject ‘Start to be Fit’ voor mensen die nooit, of heel lang niet sporten. Het is een groepsles waar we met een heel lage belasting allerlei vormen van beweging zullen doen om zo samen in 12 weken een eerste basis op te bouwen. We gaan tijdens deze trainingen functioneel bewegen en we zullen allerlei bewegingsvormen aan bod laten komen. Afhankelijk van je niveau zul je misschien beginnen met wandelen en aangepaste oefeningen uit de Bootcamp training. Later in het traject zal er ook worden hardgelopen (kleine stukjes, iedereen op zijn eigen niveau) en doen we boksoefeningen.

Een super gevarieerde training die tot doel heeft om mensen weer met plezier in beweging te krijgen.