Skip to main content

Niet alleen dat rondje rennen, krachttraining maakt je een completere hardloper

Hardlopen staat al jaren in de top 5 van ‘ongeorganiseerde’ sporten met de meeste deelnemers.

Heel veel Nederlanders lopen dus wel eens een rondje hard zonder bij een atletiekvereniging aangesloten te zijn.

En dat is natuurlijk niet zo gek.

Hardlopen is een sport die je elk moment kunt doen als het jou uitkomt. Veel meer dan een paar hardloopschoenen heb je niet nodig. Al kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt met hippe outfits en slimme horloges die je prestaties bijhouden.

De meeste van deze hardlopers rennen hun oude vertrouwde rondje en dan zijn ze klaar. Lekker gerend, goed bezig.

Het zou alleen heel verstandig zijn om een klein beetje krachttraining aan je looprondje toe te voegen. Hardlopers die een beetje krachttraining doen kunnen langer een juiste houding volhouden tijdens het lopen. Je spieren zijn steviger en worden minder snel moe waardoor je minder snel vermoeid raakt en ook minder snel geblesseerd raakt.

Als je sterke spieren hebt ga je efficiënter lopen, je gaat reactief lopen. Dat wil zeggen dat je harder af kunt zetten als je voeten de grond raken en dat de grondcontact bovendien korter is. Hardlopen kost daardoor minder energie en je gaat bovendien sneller.

Om wat krachttraining toe te voegen aan je rondje hardlopen heb je geen abonnement op een sportschool nodig. Dat kan gewoon buiten, en gewoon tijdens je oude vertrouwde rondje. Maak er bijvoorbeeld een uitdaging van om tegen elk bankje dat je tegenkomt 5 keer op te drukken. Onder van die hoge fietsenrekken kun je je optrekken, en een betonnen rand of andere verhoging kun je gebruiken om meerdere keren met één been op te stappen. Dan train je respectievelijk al je gehele ‘core’, je armen en bovenbeenspieren.

Als het je een goed idee lijkt om wat krachtsoefeningen aan je training toe te voegen dan kunnen we je daar bij helpen. Vanaf zaterdag 7 september geeft De Fitmaker om 9:30 uur 12 weken een training ‘Krachttraining voor Hardlopers’. We helpen je op weg om een sterkere hardloper te worden. Kom je ook meedoen?